Kahvenin Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kahvenin tazeliği; ısı, ışık, nem ve zaman özellikleri ile belirlenir. Kahvenin kavrulma koşulları, kahve çekirdeklerinin muhafazası, paketlenmesi ve doğru ambalajın kullanılması gibi detaylar kahve tazeliğini belirleyen önemli detaylar arasındadır. Tüm bu faktörler mevcutsa kahveler 2-3 hafta tazeliklerini koruyacaktır. Kahvenin çekirdek olarak satın alınması kahvenin tazeliğini garanti eden bir detay değildir. Çekirdek kahveler de havayla temas ettiğinde tazeliklerini kaybetmeye başlar. Bir kahvenin tazeliğini anlamak için kavrulma tarihine bakmanız yeterlidir.
Öğütülmüş kahvelerin bayatlayıp bayatlamadığını anlamak için kavrulma tarihi dışında kahvenin kokusuna ve tadına da bakmak mümkündür. Kahvenin tadı ve kokusu ekşi ise kahve tazeliğini kaybetmiştir. Özellikle espressolarda kadifemsi bir köpük oluşmuyorsa, o kahve taze değildir.
Taze ve bayat kahveyi karşılaştırmak da oldukça kolaydır. Bayat kahvenin köpüklenmesi oldukça azdır. Taze kahve her zaman daha köpüklü olacaktır. Taze kahveler iştah açıcı bir kokuya sahip ve daha kısa sürede pişme özelliğine sahiptir.
Türk kahvesinin taze olup olmadığını anlamanın en basit ve en kesin yolu ise kokusudur. Taze bir Türk Kahvesi kokusu tüm evi saracaktır. Türk kahvesinin kokusu, aromasının kalitesi hakkında da bilgi verir. Kahveden alınan bir yudumda aromadan çok su tadı geliyorsa, kahve bayatlamış demektir.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi avuca alıp yapışık yapışmadıklarını kontrol etmektir. Kahve partikülleri birbirine yapışmıyorsa, kahvenin taze olduğu anlaşılacaktır. Ancak kahve partikülleri birbirine yapışıyorsa bu kahveler bayatlamış demektir.