Lawaga

Espresso Makinesi ile Demleme Yöntemi

Eşsiz yoğunluğu ile kahve severleri kendine bağlayan bu kahve türü aslında yoğun basınç ve öğütülmüş kahvenin bir araya gelmesinin sonucudur.

Ekipman

Çelik Sürahi

Tamper

Espresso Makinesi

Kahve Kaşığı

Espresso Shot Bardağı

Kahve Değirmeni

 

 

Hazırlık

Espresso yönteminin temeli yüksek basınçlı sıcak suya dayanır. Yani kahveniz yüksek basınçlı sıcak su ile demlenir.

Kahve tanecikleri diğer demleme metodlarına oranla daha ince öğütülmüştür. Ve ortaya çıkan sonuç ise daha az suyla daha yoğun kahve deneyimi olur. Espressoyu demleme kahveden ayıran en önemli özellikse kahvenin üzerinde kalan kremasıdır. Demleme yönteminde bu krema çok az görünebilir ama espressonun özelliği fincanı kaplayan yoğun kremadır. Bu krema aynı zamanda kahvenin sertliğinin göstergesi kabul edilir.

İşlem

Makinenizin en az 20 dakikadır açık olduğundan ve gerekli basıncı üretebilecek kadar (makine üzerindeki değer 1 ile 1.5 arasında olmalı) sıcak olduğundan emin olun. Eğer bir süredir kahve yapmadıysanız, süzgeçli kahve kaşığını kahvesiz olarak yerleştirin ve kaynar suyun akmasını sağlayarak kaşığın ısınmasını sağlayın.

Tek shot Espresso 7-8 gram toz kahve ile elde edilir. Daha yoğun bir tat ve kafein içermesi istenen içecekler için toz kahve oranını iki katına çıkararak Double Shot seçeneğini kullanabilirsiniz.

Yukarıda belirtilen ölçek kadar süzgeçli kahve kaşığına toz kahveyi koyun ve düz bir zemin ya da tezgahın ucuna dayayarak kahve tamperi yardımıyla 6 - 15 kg arası güç uygulayın. Tamperleme iyi bir kahvede önemli bir unsurdur.

Kaşık takılmadan makine 2-3 saniye çalıştırılıp flashing işlemi yapılır. Bu kahve sıcaklığı için önemli bir unsurdur. Kaşığı yerine takın. Espresso suyu akmaya başladıktan sonra gözlem yapmaya devam edin. 20-26 saniye sayın veya açık renkte akmaya başladığı anda suyun akışını kesin. Kahve, ince ve tek noktadan akarak ilerlemeli eğer öyle bir akış yoksa kahve kalın veya ince çekilmiş olabilir. İyi bir tamper yapılmadıysa kahve hızlı veya hiç akmayabilir.